Jangan Ambil Antibiotik Sewenang-wenangnya.


Sepasang Suami isteri datang berjumpa doktor

Dr: En, apa masalah anda?
Pt: Saya Ada jangkitan kuman Di kerongkong!
Dr: oh, jangkitan, buka mulut. Hanya inflamasi sedikit. Nanti saya bagi ubat.
Pt: Ada antibiotik? Susah baik kalau tiada antibiotik.
Dr: Tidak perlu. Bukan jangkitan bakteria.
Pt: Tak apa, bagi saya antibiotic , saya rasa itu jangkitan kuman.
Dr: Ok, kamu mahu macrolide, tetracycline, fluoroquinolone, sulphanomide, atau phenicole?
Pt: Apa itu?
Dr: kan kamu cakap itu bakteria, jadi Kamu kena decide mana you mahu? Kamu rasa itu jangkitan streptococus, haemophilus, pseudomonas, e.coli, stap.aureus, proteus, acinobacter, atau B.fragilis?
Pt: Aiks, bukan Kamu doktor? Kamu kan tahu!
Dr: Saya memang tahu itu jangkitan virus, tapi Kamu yang minta antibiotik!
Pts: Virus tidak perlu antibiotik?
Dr: Jangkitan kuman boleh Dari virus, fungal dan juga bacteria. Kalau virus bagi antibiotic sama seperti bunuh ikan dengan masukkan air!
Pts: T_T ... Baru saya tahu.

Sumber : Facebook

Sketsa ringkas antara pesakit dan doktor tentang antibiotik. Sempena minggu kesedaran antibiotik yang baru sahaja berakhir, nanti Mai akan buat full entry pasal 'Antibiotik ; Ubat berkesan atau Pembunuh dalam Senyap' , tunggu!
Previous
Next Post »

8 Comments

Click here for Comments
Unni Anje
admin
11/23/2016 4:08 AM ×

iya btl tu.. lgpun antibiotic kalau doctor bg kena abiskan..

Reply
avatar
Mazni Azmi
admin
11/23/2016 4:28 AM ×

Antiniotik ni Mai,memang doktor klinik dan hospital kerajaan tak akan bagi kecuali dah teruk sangat.
.
Terutama sekali untuk anak anak kecil. Umur 1 2 tahun memang kemungkinan besar tak bagi ubat antibiotik

Reply
avatar
11/23/2016 4:44 AM ×

betul dik.. hee~ sebenarnya badan kita sendiri menghasilkan antibiotik yang cukup untuk badan.. tapi kita selalu abaikan kesihatan dan fungsi antibiotik tu menurun dan mungkin rosak jugak.. sebab tu kerap sakit..

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
11/23/2016 7:27 AM ×

yes betul tu Unni, bahaya kalau tak habiskan..

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
11/23/2016 7:28 AM ×

Ha ah betul tu kak Atie, cthnya kalau makan fast food bnyk or tidur tak cukup, mmg akan merudum antibody kita, senanglah nak attack si penyakit bagai tu.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
11/23/2016 7:29 AM ×

Ye ke akak, mmg patutlah bt mcm tu...bahaya kalau mkn sekerat jalan lepas sembuh trus stop, nanti datang gelombang kedua penyakit tu fuhh lagi dasat.

Reply
avatar
Reen Johari
admin
11/24/2016 8:26 AM ×

Kitakan setiap hari makan ubat.. Jadi, akak agak fobia sebenarnya nak makan ubat lain. Lebih-lebih lagi antibiotik.

Entah kenapa dari dulu lagi akak memang tak mudah mesra dengan antibiotik. Kalau dapat sebab demam.. Atau sakit lain, memang tak habis walaupun doc dah pesan kena habiskan..

Tak nak... Tak sedap. :(

Reply
avatar
anzra rizal
admin
11/24/2016 11:09 AM ×

saya kalau selalu deman atau sakit mesti doctor bagi antibiotk nie siap pesan makan sampai habis..

Reply
avatar