Masalah dengan Template

Masalah dengan Template

Template blogger ni kalau tak buat masalah ada tak sah, hahaha. Kalau tiada masalah dengan web, masalah dengan mobile view je. Susah betul nak cari template yang sempurna. Masalah template aku pakai sekarang ni pun banyak dah aku kenal pasti.

01. Masa customize template tiada live preview
Masa kita nak customize template tu, kat bawah tu sepatutnya ada live preview kan baru lah kita boleh decide elok ke tidak perubahan tu. Ini kena save dulu baru nampak apa yang berbeza. Masalah ni baru je berlaku tapi aku tak pasti bila start, adakah aku yang dah rosakkan coding blog aku sendiri? 

02. Hanya cantik bila view guna chrome dan Iphone

Masalah dengan Template

Itulah perbezaan bila view pakai phone menggunakan Iphone dan juga android. Kalau pakai android memang cantik HANYA bila guna browser Chrome. Siapa je pakai browser tu sekarang ni, sebab ada yang lebih laju dan jimat data macam Opera, UC browser bagai kan. Dia berapa kerat je Iphone user kan, aku sendiri pakai android, so aku jadi tension la view hodoh mcm ni baik aku pakai simple template je.

03. Tiada pin-it button pada hover gambar
Aku cuba untuk letak pin-it button sendiri tapi malangnya sekali dengan header dia ada button pin-it tu. Cacatlah penampilan blog aku, tapi aku tak mampu buat apa. Merata aku godek cara buang pin-it button pada header tapi gagal. End up aku buang je pin-it button tu balik. Tension!

04. Kotak komen tak best 
Ini tak ada kaitan pun dengan template tapi salah satu perkara lagi yang aku tak suka dengan blog aku. Hahaha, bukan apa, serabut betul nak reply mesej tapi setiap kali publish dia refresh page, dah la blog berat macam anak gajah. Aku ingat nak tukar ke disqus komen tapi tak semua orang ada disqus kan, nanti susah pula orang nak join aku membebel kat sini, so aku stick je dengan komen ni. Lagipun komen disqus pun ada keburukan dia, susah nak detect balik blog commentators.

Hahaha tension-tension ni jangan kejap lagi aku tukar template lagi dah. Baru je capai 100% SEO woi. hahaha. Moodswing betoi dengan template blog pun nak ajak gaduh. 



Follow
Previous
Next Post »

47 Comments

Click here for Comments
Flavnesz
admin
2/16/2017 7:56 PM ×

Cik Mai ade yg tersalah letak code nie.. Tu yg effect nak view tu..

Reply
avatar
2/16/2017 8:01 PM ×

sabar mai.. jgn gaduh2 dgn template sendiri..hihi

Reply
avatar
2/16/2017 8:10 PM ×

Pakai disqus komen ni macam susah skit kan.. kena ada verity email lagi.. so macam payah jugalah...

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/16/2017 8:23 PM ×

Razanah tahu tak detext code bermasalah tu macam mana, kalau tak ada penyelesaian rasanya nak tukar juga kot template ni.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/16/2017 8:24 PM ×

Hahaha template ni nakal sangat...

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/16/2017 8:24 PM ×

Tu la, ramai kawan blogger kata tak payah pakai. sebab tu tak pakai tu, hehehe/

Reply
avatar
2/16/2017 8:59 PM ×

Tension jugak ya cmtu>_< jangan marah2 kak Mai, nanti cepat tua :P

Reply
avatar
PeRdU cINta
admin
2/16/2017 9:09 PM ×

Betul..bila kita dapat kesan masalah pada template...secara tak langsung rasa moody..rasa tak puas hati selagi tak dapat selesaikan...

Reply
avatar
Seorang Syed
admin
2/16/2017 9:33 PM ×

Hmmmm tu lah mai. Saya punya template pun bila buka pakai android saya okay ja. Tapi bila guna iphone yg screen kecik dia punya navigation menu tu lepas ke bawah. malas dah nak kesah haha.

Reply
avatar
AMER JAYA
admin
2/16/2017 10:26 PM ×

hahahahahaha gelak panjangg. sama je nasib kita mai. tap mai ok lagi lah blog lawa. blog amer tu mcm back to basic sangat2. lagi2 banyak error sana sini. dah malas nak peduli. yang pneting ada update post. haha pening pening..

btw thanks atas suggestion mai tu disable mobile view. memang berkesan

Reply
avatar
2/16/2017 10:55 PM ×

view dari iphone memang okay sebab elsa memang pakai iphone. takpe sis mai slow slow edit code ye. maybe ada tersalah letak code tu. mintak tolong dari blogger lain ye

Reply
avatar
Ana Suhana
admin
2/16/2017 11:16 PM ×

Tu yang kak ana paling takut. Setiap kali edit terus save. Catat dulu dekat column mana. Kalau ok baru proceed. Rasa2 tak boleh setle kak ana minta tlg expert. Hehe

Reply
avatar
Siqah Hussin
admin
2/17/2017 1:04 AM ×

Hehe. Moodswing sungguh Mai. Adakah kerana hari tunang semakin dekat? Hihi.

Siqah setuju sungguh bab tiap kali reply komen dan blog page refresh. Lambat jadinya kan. Nak juga tukar disqus, tapi macam tak best pulak rasa. Hii. So biarlah stick to blogger comment :)

Mai, harap berakhir tragedi gaduh dengan template sendiri ek. Hehe

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 4:45 AM ×

Hahahaha tu la, masalah-masalah, dengan template pun nak marah.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 4:46 AM ×

Betul tu PC, hahaha, bersengkang mata ni saya siapkan balik.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 4:47 AM ×

Lah terbalik la kita, template ni guna ip4 cantik je view, sekali pakai Oppo besaq gedabak tu la view huduh mcm dalam entry tu, huhuhu, sadis.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 4:49 AM ×

HAHAHAHAhA tu la tadi kemain bagi suggestion kt blog orang :P Amer kalau buat blog bunga2 camni parah juga, hahaha. takpa yang penting isi tu, dan adsense. fuh, ni dah berapa kali dah apply tak dapat2 berita baik lagi.

Sama-sama, sebenarnya dah pernah jadi macam tu dulu, saja try bg cadangan tengok2 mmg masalah yang sama.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 4:50 AM ×

tu la Elsa, tengok dari responsinator mmg cantik, tengok kat iphone adik pun cantik, sekali bukak phone sendiri sedih nau rupa. hahaha.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 4:51 AM ×

Hehehe tu la dah puas godek sana sini dah last2 install balik semula jelah mampu kak ana.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 4:52 AM ×

Hahahaha, tak betul dah kepala ni, ekekeke.

Tak bestkan komen blogspot ni, bilalah nak upgrade maju sikit. Huhuhu, dah la mobile apps blogger tak best, sedih betul.

Hahaha sudah berakhir kak Siqah, pada jam 4.52 pagi.

Reply
avatar
Mas_FVOME
admin
2/17/2017 7:29 AM ×

Sbrlah mai inilah dugaan sbgai seorg bloggger..😂 klo jd kt sy mesti rombak hbis2an2 nie.bkn snng nk puaskn hti sendiri..so kena redha dgn seadanya..klo de msa bru ubah lg..hahaa

Reply
avatar
Noor Azlan
admin
2/17/2017 9:22 AM ×

Saya tak nampak gambar di popular posts, snippet ada... Tak pe, slow2 setting... GoDaddy yang saya guna pun cuma bawah RM10.00 untuk first year, tapi redirect lah... tak ambik hosting... boleh la survey2...

Reply
avatar
y i e n
admin
2/17/2017 10:08 AM ×

Kannn.. Mmg mood swing lah kalau template buat hal.. Nak update blog pon terus takde mood selagi x settle masalah tu, haha~

Reply
avatar
Jun Zie
admin
2/17/2017 11:41 AM ×

bab edit2 ni takut ju nk try, kalo basic mcm letak widget ok la HAHAHAH. ada juga hati nak tukar template tp blm ada komitmen penuh nak btl2 tukar

Reply
avatar
2/17/2017 11:49 AM ×

Fiza memang ada niat nak tukar template jugak tp risau kalau terjadi error. Mahu menangis 7 hari 7 malam.

Reply
avatar
Abam Kie
admin
2/17/2017 1:01 PM ×

dulu2 abe kie selalu gak tukar2 template bila nampak yg comel. skrg stick tu default blogger template je. meme la x comel tp mudah diselenggarakan n x yah pening2 kepala.

Reply
avatar
2/17/2017 2:00 PM ×

my blog lama dah tak bertukar baju huhu

Reply
avatar
Flavnesz
admin
2/17/2017 2:13 PM ×

Tak tau.. Selalu kalau error tu, I'll just reload new template or upload balik template tu, then arrange balik laju2.. lol

Reply
avatar
Budak Buzy
admin
2/17/2017 5:06 PM ×

tak nak try template ke?..mana tau ada yang lebih baik.. :)

Reply
avatar
Azreen Sofia
admin
2/17/2017 6:07 PM ×

Hahaha if you tengok my blog pun banyak senget2 sebab bila dah ubah, still ada error http & https thats why TT

Reply
avatar
2/17/2017 6:10 PM ×

mai jangan sesekali tukar komen disqus! haha.. sbb nanti busyra dh tak boleh lg nak komen dkt blog mai. mampu baca ja macam blog erin. sebab akaun disqus busyra masalah. delete buat balik pun still tak boleh nak komen. yg pasal template kan. mmg ada sesetngh template bila view pada phone tak lawa. kadang tu bukan yg tu ja. kalau buka pakai mozilla ke explorer ke. ada ja yang tak oky. huhu

Reply
avatar
2/17/2017 8:03 PM ×

sabar la ye may.. jangan gaduh lagi hehe :)

Reply
avatar
Nurul Rasya
admin
2/17/2017 10:05 PM ×

blog dah lain. makin lawa. boleh mintak sapa-sapa yang terer coding tenggokkan html code kot.

disqus senang for those who already have the account but to those who don't susah nak komen. tak pasal-pasal kena buat account disqus

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 10:07 PM ×

Tu la ni Razanah, semalam upload balik template ni, arrange laju2 tu pun belum 100% siap ni.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 10:10 PM ×

Hehehe ni hasil puas merombak la ni Mas, amacam kiut tak?

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 10:20 PM ×

Masalah di blog saya ke tu Azlan. Eh macam menarik je tu, murah sangat, tapi jarang blogger pakai GoDaddy, survey kat mana ye?

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 10:20 PM ×

Ha ah, betul betul betul.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 10:25 PM ×

Hahahaha kalau edit add a gadget tu memang pro, tapi bahaya tu nanti berat blog. hehehehe. sebab tu mai selalu main coding dalam je.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 10:25 PM ×

Tu la, tension ooo lagi tak siap, tapi lepas siap puas sangat hati, hehehe. Harap selesa dengan wajah baru blog ni.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 10:26 PM ×

Hahaha tu la simple dan mudah faham coding tu. Hehehehe, tapi biasa la gewe ni abe, semua nok comey belako. :P

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 10:27 PM ×

Hehehehe, nanti tukarlah Faezah, sekali sekala :P

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 11:06 PM ×

Template apa budak Buzy? hehe

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 11:23 PM ×

Yeap error http & https tu memang spoiled, tak tahu nak seragamkan mcm mana T_T

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 11:24 PM ×

Ye ke. Hahahaha takkan tukar punya, ramai tak bagi tukar, hahahaha. Google punya komen tak cantik pula, pakai yang ni jelah mampu. hahah

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 11:25 PM ×

Eh baru tahu pasal template mmg spoiled pada sesetengah browser, patutlah....

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 11:26 PM ×

Hehehe dah settle dah kak Intan.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/18/2017 1:22 AM ×

Hehehe thank you Rasya, hehehe tak menyempat tanya orang, terus upload template semua. hehehe.

Tu la fikirkan ramai tak ada account disqus so kekalkan komen ni jela, semua even anon pun boleh comment.

Reply
avatar