Tutorial Letak Pin It Button Pada Hover Gambar

Hola...

Lama tak tulis tutorial, aku tulis ni pun untuk rujukan aku sendiri je masa depan nanti, tapi siapa nak guna tutorial ni silakan.

Dah lama aku cari button pin it pada setiap gambar disebabkan template aku tak ada kemudahan tu, sayanglah kadang-kadang aku rasa nak pin post tu tapi tak boleh. Jadi aku godek sana godek sini pun tak jumpa tutorial yang boleh tolong aku. 

Tara! Sekarang aku dah pun jumpa cara mudah nak letak pin it button tu, disebabkan cara ni mudah so dia simple dan tak lawa ler, tapi takpelah asal ada kan. 

01. Log in Pinterest kita

02. Buka profile dan klik pada tiga dot > pilih make a widget

Tutorial Letak Pin It Button Pada Hover Gambar


03. Pilih Save Button > Pilih bentuk Button Type ikut selera > Copy code yang aku bulatkan

Pin It Button Pada Hover Gambar
04. Buka dashboard blog > template > Edit Html > Ctrl + F cari </body>

05. Paste code pinterest di ATAS </body>

06. Save template. 

*07. Jika ada masalah untuk save sebab "async" associated with an element type "script" must be followed by the ' = ' , gantikan code Pinterest Kita dengan code ini.

<script async='async' src='//assets.pinterest.com/js/pinit.js'></script>

Ok settle sudah satu bab. Semua gambar dah ada button pin it. Tapi serabut pula aku tengok button tu pada header aku, adoiii.... Siapa tahu cara remove button pin it pada header gambar?


Follow
Previous
Next Post »

13 Comments

Click here for Comments
ucing
admin
2/16/2017 5:19 PM ×

hi.pandai awak mengunakan code html ye (^_^).

Reply
avatar
Noor Azlan
admin
2/16/2017 5:22 PM ×

Ada cuba login Pinterest.. Tapi tak tercapai nak handle banyak akaun... hehe

Reply
avatar
2/16/2017 6:53 PM ×

teringin nk buat... tp x penah nya menjadik

Reply
avatar
Siqah Hussin
admin
2/17/2017 1:05 AM ×

Akak tak tahu apa-apa. Semua owner template buatkan. Hehe. Termasuk Pin It Button :D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 4:27 AM ×

Ala bolehla ucing, hasil godek sana godek sini, haha.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 4:28 AM ×

Hehehe saya guna untuk cari freebies je, banyak bunga2 cantik, haha.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 4:29 AM ×

Cuba try yang ni pula Zul.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 4:29 AM ×

hihihi bestlah kalau owner buat semua.

Reply
avatar
Mas_FVOME
admin
2/17/2017 7:33 AM ×

ad secara x sengaja buat pun interest nie tp x reti guna.hehe

Reply
avatar
2/17/2017 6:11 PM ×

tq atas sebab sudi kongsikan tuto ni. :)

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 11:49 PM ×

Hehehe best tau Mas, boleh tengok banyak blog yang menepati taste kita...

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/17/2017 11:52 PM ×

Sama-sama busyra, hihihi, moga bermanfaat.

Reply
avatar