Cara Blog Mayy Jie Skor 100% SEO

Skor 100% SEO

Sebelum ni kalau check markah SEO dekat http://chkme.com akan dapat 59%, tapi semalam bila check je terkejut dan sedih sebab tengok markah jadi 38% je. Itupun tergerak hati nak check markah selepas baca entry Busyra (http://www.busyratakiyudin.com/2017/02/rahsia-nak-dapat-seo-blog-100.html) yang dah berjaya dapat 100% markah, fuh jeles. Hahaha.

Jadi apa lagi aku pun ambil kesempatan untuk tiru la apa Busyra buat sampai dapat 100% tu, ceh kalau dulu masa belajar macam ni punya semangat sure ANC dah, muahaha. Laaa rupanya tak susah pun nak dapat 100% ni, cuma dulu rasa susah sebab tak faham apa yang entry panjang lebaq duk ajar tu.

Tak faham juga? Tak apa Mellya dah ringkaskan cara nak skor SEO 100% dengan cara paling mudah dan ringkas. So apa yang Mai dah tukar dalam coding blog ini?

(Tutorial dari Mellya : http://mellyacrayola.blogspot.my/2017/02/tips-edit-blog-seo-friendly.html)
01. Tambah Title Tag
02. Tambah Meta Tag
03. Gunakan rel='canonical'

(Tutorial Kangismet : http://blog.kangismet.net/2012/10/mengatasi-h1-zero-that-is-really-bad-di-chekme-com.html)
04. Mengatasi H1: Zero, that is Really Bad di Chkme.com

(Tutorial dari Blogleski : http://belajarblogleski.blogspot.my/2013/08/9-Tips-Edit-Template-blog-agar-SEO-Friendly.html )
05. Cara mengubah tag <h3> menjadi <h2>
06. Ubah <h2>menjadi <h4>,

Jadi setelah mengikut keenam enam tips yang diberi oleh tiga blogger hebat ni.. Sukacitalah untuk aku mengumumkan markah SEO terbaru aku yang meningkat ni. I'm a happy blogger! Wehuuu.

Skor 100% SEO

Follow
Previous
Next Post »

38 Comments

Click here for Comments
Ana Suhana
admin
2/10/2017 8:50 PM ×

Kak Ana punya tak naik lagi. No of posting main kan peranan ke Mai?

Reply
avatar
PeRdU cINta
admin
2/10/2017 8:53 PM ×

Alhamdulillah...tahniah..

Reply
avatar
Lea Azleeya
admin
2/10/2017 8:58 PM ×

haip haipp.. nape semua blog power² seo ni... mane aci cenggini. Hahaha. Terbaikkk la Mayy..

Reply
avatar
2/10/2017 9:24 PM ×

wahhhhh.. berjaya jugak akhirnye ^^ tahniah awak ! :D

Reply
avatar
2/10/2017 10:21 PM ×

yay tahniah sis mayy :* kita sama! sepp sikit hehe. elsa jugak baru sudah baca entry dari sis mellya tadi. alhamdulillah semangat lepasnie nak menulis

Reply
avatar
Ana Fatihah
admin
2/10/2017 10:25 PM ×

Congratulation! Saya dari 100% menurun jadi 85% pastu turun lagi jadi 80%. Sedihnyaaaa. Padahal dah buat semua tu.

Reply
avatar
Lya Amie
admin
2/10/2017 10:59 PM ×

Lya check, Lya punya 57 je haha tapi masih malas nak update, nanti2 lah hihi.

Tak perasan pon, header baru ke tu? Cantikk !

Reply
avatar
2/10/2017 11:26 PM ×

SEO saya 80% je, tapi takut pulak nak edit coding template ni hehe. Btw baru perasan warna blog ni dah tukar. Cantik!

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/11/2017 1:16 AM ×

Saya tak pasti pula kak Ana, hehe, apa yang tak naik, markah ke?

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/11/2017 1:17 AM ×

Alhdulillah , terima kasih PC :D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/11/2017 1:21 AM ×

Heehehe blog kak Lea pun 100% kannnnn.. Thanks kak Lea. hehehehe, kena mantap la tengah join contest ni,kekekekeke.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/11/2017 1:21 AM ×

Hihi terima kasih :D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/11/2017 1:22 AM ×

Yeay geng la kita Elsa. Selamat maju jayaa. jom update kerap2 sikit next time.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/11/2017 1:22 AM ×

Ye ke Ana, kenapa ya? Cuba cerita mana thu saya boleh tengok2kan.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/11/2017 1:23 AM ×

Hahaha dulu rasa camni juga, tetiba rasa berkobar lepas ramai yang try mellya punya step menjadi, hahaha.

Thank you, yeay orang pertama tegur, ye header hasil tangan Mellya,

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/11/2017 1:24 AM ×

Takpa Farhanah, pelan2 kayuh.. Hehehe memang baru perasan sebab saya baru sangat tukar, hihihi, thank you Farhanah <3

Reply
avatar
2/11/2017 2:49 AM ×

hahaha. bab anc tu.. lawak la mai ni.. tapi kan betul la kalau tak kita dua dah anc dah. tp susah nau nak dapat anc time study. haha. and yeayyyy.. tahniah mai.. kita sama2 naikkan blog ye. <3

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/11/2017 4:18 AM ×

Hahaha tau takpa, masa dulu tgk orang skor pandang sebelah mata je,hahahaha. yeay, inspirasi dari Busyra la ni, kalau tak sampai kesudah ditakuk lama.

Reply
avatar
Ana Suhana
admin
2/11/2017 9:45 AM ×

Aah. Naik dalam 10% jer lepas buat semua dekat atas ni. Mesti ada yang tak betul lagi ni. Hehe😅

Reply
avatar
2/11/2017 12:03 PM ×

Blog akk 57% . Nanti ada masa nk try guna tutorial semua ni. Kot2 dpat 100%. Huhu

Reply
avatar
nadhie wueen
admin
2/11/2017 1:49 PM ×

alhamdulillah. tahniah sbb dpt score 100%. Banyak lagi yang saye kena repair ni. Tqsm share info ni. lepaih ni nak merajenkan diri gak lah utk edit template blog ni n cuba gak utk score 100% tu. hihi.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/11/2017 8:42 PM ×

Takpa nanti free2 try la ikut semua tutorial tu, insyaAllah dapat 100%

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/11/2017 8:42 PM ×

Terima kasih :D , takpa pelan pelan kayuh, nanti skor punya...

Reply
avatar
Siqah Hussin
admin
2/12/2017 1:45 PM ×

SEO blog akak last akak check hari tu 39 %. Rasanya sama jela tu. Huhu. Akak takut nak main dengan coding, takut terlepas pandang nanti kang jenuh nak betulkan balik. Ada sesiapa Mai tahu yang boleh tolong editkan SEO tak?

Reply
avatar
Seorang Syed
admin
2/14/2017 3:04 PM ×

Alahhhh nak try lagi la! susah la nak dapat 100% haha.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/15/2017 12:10 AM ×

Mai dah check kan blog akak, h1 and h3 tag akak tak ada, so kena wujudkan, lagi satu dia cakap post title akak ke blog title tak ada link.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/15/2017 12:12 AM ×

Rasanya Syahirahvaliant ada offer untuk betulkan seo, kena email...

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/15/2017 12:15 AM ×

Try lagi Syed, cuba masukkan heading H1 tu dulu.

Reply
avatar
2/19/2017 2:01 PM ×

mai , saya dah guna tips awak . tak menjadi lh . saya ada problem dekat H3 . huhu

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/19/2017 5:06 PM ×

Dh bt semua tu ke?

Reply
avatar
2/21/2017 4:18 PM ×

Wah dapat score 100%! Saya tak dapat pun. Just dapat adlam 50% ++ je... adeh... still wondering perlu ke nak dapat score sampai 100% tu? Cause selama ni lebih fokus untuk masuk ke page pertama google berbanding dapat score macam ni.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
2/21/2017 8:46 PM ×

Ni la salah satu ikhtiar saya untuk masuk page pertama google. Tuan ada cara lain? Kongsikan lah.

Reply
avatar
Aiman
admin
5/06/2017 2:24 AM ×

saya baru join blogging ni. tips ni sangat berguna. terima kasih

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
5/06/2017 7:13 PM ×

Semoga membantu :D Sama-sama...

Reply
avatar
6/14/2017 12:09 PM ×

Yg h1..h2..h3 tue mcm mana?
I mean mcm mana nak hightlight kn h1 and so on dlm blog? Guna yg 'heading, subheading dan minor heading' tue kahr time tulis entry? Sy kurg faham part tue ja huhu

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
6/15/2017 12:11 AM ×

Mai pun tak tau Nurul, just ikut je semua tu. Haha... Nak ka Mai tolong buatkan, nanti invite lagi sekali :D

Reply
avatar
6/16/2017 11:25 AM ×

Hahaha x apa,, sy ikut tips tue semua dulu..kalau x faham juga sy invite Mayy lgi hahaha xD

Reply
avatar