Tingkatkan Trafik Blog dengan Group Facebook 'Kami Suka Terjah Blog'

Group Facebook 'Kami Suka Terjah Blog'
Selamat pagi, assalamualaikum semua :D,

Topik aku nak membebel pagi ni adalah 'JOM TINGKATKAN TRAFIK BLOG DENGAN GROUP FACEBOOK'. 

Kalau nak berjaya dalam dunia blogging ni, kunci utamanya adalah mempromosikan blog kita macam yang aku pernah share dalam entry Belajar Buat Blog  dulu... Kalau orang tak kenal blog kita, macam mana orang nak jatuh cinta, ye tak?

Kalau kerja kita just tulis entry dan publish sahaja, lepastu tak buat apa-apa dah, blogwalking tak mahu, at least singgah balas blog orang yang komen blog kita pun tak mahu, gulung tikarlah blog kita. Sebab orang pun tak ingin nak kenal kita. Hahah.

Bagi aku, banyak cara sebenarnya untuk mempromosikan blog kita, contoh paling mudah blogwalking. Ataupun boleh guna pinterest & bloglovin tapi dua cara ni akan lebih berkesan kalau blog kita dalam English. Tapi tak apa, sebab penyumbang kedua terbesar untuk trafik blog aku selepas Google adalah Facebook

Sebenarnya aku tidak berapa selesa untuk pin entry aku dalam personal Facebook kerana bukannya akan dapat sambutan pun. Salah aku juga sebab tak add ramai blogger, hahaha. Eh kalau macam tu trafik yang bertimbun dari Facebook tu datang dari celah mana pulak?

Jeng jeng jeng, mestilah group-group blogger dalam Facebook yang aku join. Tapi menyedihkan juga sebab kebelakang ni banyak group blogger di Facebook yang aku join macam dah hidup segan mati tak mahu je, krik krik krik.

Jangan risau sebab aku dah jumpa satu group yang aktif untuk kita promosikan blog kita disamping dapat trafik dan menyumbang trafik orang lain juga. Alaa win win situation disitu. Hihihi. Group 'Kami Suka Terjah Blog' dibina oleh Blogger Sis Hawa (http://sishawa.blogspot.my/).

Sesiapa pun boleh join group ni asalkan ada blog, kihkihkih. Ada beberapa syarat ringkas yang diberi, ala bukan apa, untuk menjaga keharmonian group juga.

Syarat untuk menjadi ahli group 'Kami Suka Terjah Blog'
.
♥ - Tidak di benarkan menggunakan kata-kata lucah, kesat, maki hamun dan lain2 yg seangkatan dengannya.
.
♥ - Tidak di benarkan promote apa2 produk jualan
.
♥ - Tidak di benarkan promote mana-mana link untuk kepentingan diri sendiri
.
♥ - Boleh promote segmen dan giveaway yang sedang di anjurkan di blog sendiri
.
♥- Boleh perkenalkan entry blog terkini
.
♥ - Soalan dan sebarang masalah yang berkaitan dengan blog juga di benarkan untuk perbincangan sesama ahli group.
.
♥ - Untuk masuk ke senarai terjah, sila singgah di semua blog yang sudah tersenarai di list ini >> https://goo.gl/NFgJVF
.
♥ - Sebaik saja selesai terjah semua blog (tak kisah walau sekadar singgah untuk follow atau klik ads), komen DONE dan berikan link blog sendiri di bahagian komen post ini untuk admin senaraikan link blog anda ke list terjah
.
♥ Blog yang telah tersenarai di atas perlu klik dan terjah semua link blog yang baru di senaraikan di list tersebut

Okaylah aku akan ringkaskan apa motif sebenarnya blog ini dibina. Disebabkan ini adalah group yang baru wujud, tentunya para blogger yang join tu adalah blogger yang masih aktif. Jadi besar kemungkinan untuk mereka menyinggah blog kita jika kita ping entry terkini kita dalam blog tersebut. Ini juga satu kelebihan kalau kita nak promote giveaway or segmen kita. Tapi iklan atau produk jualan....is a big NO  okay!

Dalam group ini juga ada SENARAI TERJAH. Dalam senarai terjah ni tiada paksaan siapa nak join atau taknak join. Tapi kalau join, blog kita akan tersenarai dalam list tu, dan semua orang yang juga ada dalam list tu WAJIB singgah blog kita, tak kisah la masuk nak follow, blogwalking, atau klik iklan pun. Dan balasannya kita pun WAJIB singgah ke blog mereka juga.

Selain itu kita juga dibenarkan untuk mulakan diskusi tentang masalah dalam blogging dalam group ini. Yelah kalau ada masalah apa salahnya kita tanya kan, mana tahu ada yang pakar boleh selamatkan blog kita.

Jadi sesiapa yang nak join group ini jemputlah request di >>SINI<< nanti Mai atau sesiapa yang tengah online masa tu akan approve.

Dan jemputlah add Facebook personal Mai juga >>Noor Maizan<< .


Follow
Previous
Next Post »

64 Comments

Click here for Comments
3/24/2017 8:08 AM ×

1st...awai dah Mai buat entry...mmg laju dari Ummi ni..
Jom ramai2 meramaikan page kami suka terjah blog

Reply
avatar
raihanah
admin
3/24/2017 8:27 AM ×

ok nak joinla

Reply
avatar
Ana Suhana
admin
3/24/2017 9:37 AM ×

Kak ana join juga. Kak ana setuju dgn statement Mai. At least singgah balas kunjungan org yg singgah ke blog kita sebagai tanda penghargaan. Cewah. Yang tak sudi nk singgah semula tu, takpelah. Blog mereka dah eatablish gitu 😘

Reply
avatar
Unni Anje
admin
3/24/2017 9:58 AM ×

tengah gigih terjah ni.. hihihihi

datang terjah dan klik iklan. (Kami Suka Terjah Blog)

Reply
avatar
3/24/2017 10:04 AM ×

Owh.
Pakcik takde fblah Mai.
Nanti tak terkejar pulak kerja2 rutin seharian asyik nak mengadap lp aje.

Reply
avatar
3/24/2017 10:29 AM ×

wah..nanti aku terjah berabis yerr kat dalam group tu..hhikhik..

Reply
avatar
ayunie ramli
admin
3/24/2017 10:30 AM ×

Mek pernah jugak join group blogger tapi tk aktif --'

Mai, tk leh add la fb mai --'

Reply
avatar
SITI AWADAH
admin
3/24/2017 10:48 AM ×

Wah siap ada entry.. goodjob my dear. Jom jom kita kumpul semua blogger habis-habisan. :D

Reply
avatar
FeyLiez
admin
3/24/2017 11:08 AM ×

Good job Mayy... Jom meramaikan FB kAMI SUKA TERJAH BLOG...

Reply
avatar
Nick Nashram
admin
3/24/2017 11:40 AM ×

dulu selalu jugak post entri kat personal fb.
tapi macam syok sendiri je..hehehe..pastu stop.
sekarang ni ada jugak la kadang-kadang tu post kat group fb.
nak bagi org kenal blog kita.

Reply
avatar
3/24/2017 11:48 AM ×

kebanyakan blogger FB groups yg fae join mcm kurang aktif daa

Reply
avatar
3/24/2017 1:10 PM ×

Yay jom ramai ramai masuk group nie! Hakhak

Reply
avatar
Nurul Rasya
admin
3/24/2017 1:24 PM ×

thank you for sharing this. I've been looking for bloggers group to join at fb but majority of them are us/uk based

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/24/2017 5:22 PM ×

Awai Ummi blogwalking, hihihi. Tu la nak ajak ramai-ramai join baru meriah..

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/24/2017 5:23 PM ×

Hehehe mai kalau nak blogwalking tu mulakan dengan blog yang singgah sini dulu. pastu baru merayau cari blog baru.hihihi/

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/24/2017 5:27 PM ×

Hihihi rajin unni terjah pepagi...

Reply
avatar
3/24/2017 6:33 PM ×

tak bole masuk link nie lahr mayy >> https://goo.gl/NFgJVF

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/25/2017 12:20 AM ×

Heheheh... fb mai pun jarang guna pakcik. banyak2 pun buat apa la sangat kan...tapi advance juga pakcik ada blog..

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/25/2017 12:21 AM ×

Cepattt join tau :D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/25/2017 12:22 AM ×

Mek...mai dah tukar setting dah, hehehehe..

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/25/2017 12:22 AM ×

Tu la kena kumpul ramai-ramai ni...

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/25/2017 12:23 AM ×

Hihihi tu la kena ajak ramai-ramai baru meriah :D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/25/2017 12:40 AM ×

Hehehehe tu la, post utk bagi orang kenal je. nak spam selalu segan pula entry mai dah la entah pape.lol

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/25/2017 12:41 AM ×

Tu la banyak blogger yang dah stop jadi blogger kan...

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/25/2017 12:42 AM ×

Jom invite ramai2 elsa!!!

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/25/2017 12:42 AM ×

Most welcome rasya :D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/25/2017 12:43 AM ×

Kalau dah join group baru boleh view link tu atika :D

Reply
avatar
Andi Samudra
admin
3/25/2017 2:21 AM ×

Mantap yah mba ,makasih udh posting.

Reply
avatar
Kin Naz
admin
3/25/2017 9:02 AM ×

Ini yang nak terjah ni.

Reply
avatar
SITI AWADAH
admin
3/25/2017 9:26 AM ×

Mai u kena tag >> http://sishawa.blogspot.my/2017/03/blog-sis-hawa-mula-di-hargai.html

Reply
avatar
I am LZ
admin
3/25/2017 10:09 AM ×

Done Mai..
Akak dah add Fb Mai dan Join Group, tunggu approval Mai, hihihi

Reply
avatar
Kak Sue
admin
3/25/2017 10:10 AM ×

Kak Sue singgah sini.. geng terjah, selamat berkenalan :)

Reply
avatar
3/25/2017 10:40 AM ×

Kalau yang dah tak aktif dengan FB macam Ira ni macam mana ? Hhuhuhu. Nangis tepi katil lah.

Reply
avatar
3/25/2017 11:24 AM ×

Ccl ada join jugak group fb tue ..sama2 blokwalking

Reply
avatar
3/25/2017 11:58 AM ×

thanks invite saya join group ni

Reply
avatar
Hero Borneo
admin
3/25/2017 6:22 PM ×

saya suka blogwalking namun tidak mampu segagah dan setegar dulu..

mungkin faktor usia

Reply
avatar
Dedaun Comel
admin
3/25/2017 10:06 PM ×

Bagus ni.. dapat la berkenalan dengan blogger lain dan secara tidak langsung dapat tambah traffik blog kan..

Tapi terpaksa la buat akaun facebook dulu >.<

Reply
avatar
3/26/2017 7:11 AM ×

🌸💓🌼🌸💓🌼🌸💓🌼
Hi ... Singgah dari Kumpulan Kami Suka Terjah Blog ... Jangan lupa join contest kat Jom Bercontest dan singgah jenjalan kat Kisah Hidup Ku ... Semoga sentiasa sihat dan dimurahkan rezeki ... Maaf lambat blog walking ...
🌸💓🌼🌸💓🌼🌸💓🌼

#jombercontest
#kisahhidupku

Reply
avatar
Ana Fatihah
admin
3/26/2017 11:11 PM ×

Menarik-menarik. Nak try pegi usya2 jugaklah lepasni. Hehe

Reply
avatar
Mat Jo
admin
3/27/2017 12:04 AM ×

tak dapat la nak join, akaun fb xde, :)

Reply
avatar
raihanah
admin
3/27/2017 7:10 AM ×

dah join, rasa dah approved pun

Reply
avatar
Nour Adieb
admin
3/27/2017 1:27 PM ×

sy selalu juga post d group blog kat fb tu. kalau d personal fb memang jarang2

Reply
avatar
3/27/2017 1:49 PM ×

mmg awai Jumaat tu...tpi dh 2 hari tak posting sebab kesibukan..Mai pulak pun dh 3 hari x berposting..semoga Mai sihat

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/28/2017 1:59 AM ×

Alhamdulillah dah surut demam ni..thank you Ummi :)

Reply
avatar
Jasmi Bakri
admin
3/28/2017 11:23 AM ×

menarik juga ada platform untuk blogger mcm nie.. orang indonesia boleh join tak? haha

Reply
avatar
3/28/2017 3:25 PM ×

Wahhh, Menarikk ni :D

Reply
avatar
Mayy Jie
admin
3/28/2017 6:10 PM ×

Sama-sama...jemputlah join :)

Reply
avatar
Mayy Jie
admin
3/28/2017 6:11 PM ×

Moh ler terjah kak Kinah :D

Reply
avatar
Mayy Jie
admin
3/28/2017 6:13 PM ×

Thank you kak Awa..baru kudrat datang nak bw hari ni, hehe..

Reply
avatar
Mayy Jie
admin
3/28/2017 6:13 PM ×

Welcome to the group kak LZ :D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/28/2017 6:31 PM ×

Ira jenis tak aktif ye? Mai pun jarang tulis status or gambar, cuma share2 je.hehe.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/28/2017 6:31 PM ×

Tu la seronok juga main terjah2 ni..

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/28/2017 6:31 PM ×

Sama-sama sis :D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/28/2017 6:32 PM ×

Hehehe cukuplah sekadar menyinggah balas blog yang datang ke blog kita. saya rasa itu sudah memadai :D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/28/2017 6:33 PM ×

Awak takda fb ke? Huhuhu...

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/28/2017 6:37 PM ×

Hi sis,,nanti saya terjah ya :D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/28/2017 6:44 PM ×

Mari lerr usha2 Ana :D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/28/2017 6:45 PM ×

Ramai juga rupanya blogger tak ada fb,hehehe.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/28/2017 6:45 PM ×

Kan...kat personal fb macam krik krik pula..

Reply
avatar
Jun Zie
admin
3/31/2017 11:21 AM ×

alhamdulillah, ju bookmark entry mai ni, nnti free ju BW blog dalam list =D

Reply
avatar
4/13/2017 10:47 AM ×

Maksud Ibrahimov Arvind Mohais Sven Schellenberg Zbigniew Michalewicz

Reply
avatar
5/01/2017 10:52 PM ×

Menarik blog cik.. pengisiannya banyak membantu blogger yang suam-suam kuku seperti saya..

Reply
avatar

Tinggalkan pendapat/nota/surat cinta/amaran/soalan pada saya. Jika soalan saya akan menjawabnya, Jika nota cinta maka saya akan melawat blog anda semula.
Komen berbaur rasist, provokasi & lucah tidak akan dipublish. ConversionConversion EmoticonEmoticon