Tinta Hatiku | Blog Review

by - May 06, 2017

Blog Review

Hi Assalamualaikum!

Haritu aku ada cakap 4 buah blog akan direview oleh aku kan? Tapi setelah perbincangan dengan Sis Hawa, akhirnya aku akan review hanya dua buah blog sahaja, lagi dua Sis Hawa sendiri yang akan review. 

Kali ini blog yang akan menjadi mangsa review aku adalah..........jeng jeng jeng.... TINTA HATIKU by Shahdiana. 


Blog Tinta Hatiku ini adalah milik akak Diana dan sudah wujud sejak 2008 lagi, Fuhhh lama tu, kira tahap super senior dalam dunia blogging ni. 

Bermula tahun 2015 blog ini mula menyepi seketika. Lebih kurang iols lah ni, hahahaha, baru dapat seru nak aktif semula 2017 ni.

Semoga Blog Tinta Hatiku terus maju jaya dan diterima ramai.

MARKAH SEO
Semak di http://chkme.com/page-seo-tools

Sayangnya markah SEO untuk Tinta Hatiku hanya mencapai 36%. Tapi Kak Diana jangan risau, sebab markah ni boleh ditingkatkan dengan beberapa cara.

Apa yang perlu Kak Diana buat untuk buat Blog Tinta Hatiku lebih mesra SEO?

1- Tambah Website Description 
2- Tambah Website Keyword
3- Setiap kali post gambar masukkan sekali properties 


Pendapat tambahan tentang blog Kak Diana, Mai rasa akak patut kurangkan widget sidebar tu, takut berat pula blog nanti terutama bagi yang pakai broadband. Contohnya gambar-gambar tu mungkin boleh diletakkan dalam bentuk slideshow.

>> Beberapa tips kemaskan sidebar Mai pernah share dulu ada kat SINI. 

Rasanya ini sahaja untuk review kali ini. Tapi....Mai ada hadiah untuk TINTA HATIKU iaitu dua buah header, kalau Kak Diana suka bolehlah save dan pakai.

freebies header
Tak Transparent

Freebies header
Transparent

Terima kasih kerana membaca! Jemputlah melawat TINTA HATIKU :D

Follow

You May Also Like

27 orang rajin komen

  1. bagus info ni...tapi pecah kepala jugak la nak fikir,lg2 blogger baru mcm sy ni..mula2 cek 19% jer..pastu try la sikit2 yg saya faham..cek lagi 61%..boleh tunjuk ajar saya..banyakyang tak paham sebenarnya..time kasihhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi boleh sis, tanya je apa2 yang pening tu, :D

      Delete
    2. mai...boleh tak tgk kan apa yg kurang kt blog akk...tak paham la kt seo tu..nak kena ubh yg mcmana...plsss...hihihi

      Delete
    3. Hi akak. Mai dah checkkan, result mai explain kt blog akak ya,

      Delete
  2. Header yang first tu comell. :)

    ReplyDelete
  3. Cantik nya header tu Maiiiii. Jeles ni 😍😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa2 je kak Ana, mai tak kreatif pun, font tu mmg cantik kot.

      Delete
  4. lama tak singgah kat blog mai ni :)
    bagus betul cara mai review blog, siap bagi macam2 tips lagi. terbaikkk!! hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Tiara, :D

      Terima kasih, hehehe.

      Delete
  5. cantik header tu...ehh nanti nak soh Mai buat review la blog Umi pulak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe maceh Umi, blog Umi dah perfect dah tu...

      Delete
  6. Nak terjah blog 'Tinta Hatiku'

    ReplyDelete
  7. wahh.. direview dan dpt header lg.. smoga murah rezeki mai.. header tu simple dan cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi tu la terlebih pula masa terluang ni... Aamiin... Thanks Busyra.

      Delete
  8. Wahhh terer mayy reka header, cantik.

    ReplyDelete
  9. waaahh thniah blog yg d review ! =D bgs juga ada mcm ni kan, ble perbaiki klemahan blog menerusi bantuan rakan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi tolong selagi boleh, padahal mai pun tak cekap lagi SEO semua nii, haha.

      Delete
  10. Lawanya header tu.. review mai pun ohsem..

    ReplyDelete
  11. nice review.
    mudah la nanti Diana nak perbaiki mutu blog, kan :)

    ReplyDelete
  12. SUBHANALLAH...INILAH YANG DIKATAKAN REZEKI AKTIF BLOGGING BALIK NI....TQ BANYAK MAI...HAAH...AKK MEMANG TERINGIN TAHU YANG SEO BAGAI TU...SIKITNYA.....KIKIKIK....HEADER TU AWESOME SANGAT...TQ BANYAK MAI....TQ BANYAK2 UNTUK REVIEW BLOG AHKAK NI....SEMOGA MURAH REZEKI SELALU....

    ReplyDelete
  13. cantik header yang mai buat especially yg pertama tu.

    ReplyDelete